Friday, September 19, 2014

Life in 2014

Nothing has change drastically this year…
but an incident occur in 3rd June 2014 change everything.
I need to suffer for the rest of my life.
It doesn't mean that I have made a wrong decision in life
but it proves that we as a human being will never run from obstacle.
Obstacle that make us strong and try to become a better person in life.

I'm sure you wouldn't believe if you are in my place.
but believe me, this is a biggest mistake I ever made, and I will not regret but strengthen me inner.

Monday, July 15, 2013

Sunyi

Siapa tahu apa akan berlaku pada diri kita kan...
sekarang aku dah tak keja kat cinema, tapi sebagai seorg cikgu dekat sekoalh swasta
Beaconhouse.
siapa tahu tahu lah...
dah 7 bulan kat sini... tapi mcm baru semalam je kat sini..



Tuesday, May 22, 2012

Kerja MBO Cinemas lah pulak!...:)

dah nak masok 6 bulan dah keje kat MBO. 
macam tak nak cari keje lain pon ade gak..
bertenang dan bersabar je lah dengan apa yang ada. :)

so apa yang berlaku sekarang...
nothing much besides busy life as an employee.
keje balik makan tido keje,,macam tu je lah,
keje pon 6 hari keje, sehari cuti,.sangat tak best, tapi kalau cuti banyak banyak pon tak guna gak
sebab mmbuatkan malas jer..

bytheway..nak rehat. ngantok, :)

Thursday, July 28, 2011

Kerja 2

Sambungan...

semalam, selepas semuanya selesai, I mean post my last post, itu dah menunjukkan pukul 8.30, aku kne buat 2x run HPLC dalam lab ni berseorangan...nampaknya kehidupan researcher dipenuhi berseorangan. Dah tak banyak bergaul dengan manusia sekeliling...:) but it was nice cause xlah bertambah dosa.

well..balik dalam 8.30 mcm 2, dalam perjalanan lisa call..angkat2 dia tak cakap..sampai 2 kali aku berhenti tepi jalan, dah la jalan Puncak-Meru tu bahaya...asyik brek kecemasan jer, ngan silau cahaya, gelap gulita...jalan cam HARAMMMM...aku biarkan je call lisa. sampai Shah alam aku cek hp, depan bus stop Unisel tu aku tgok bb aku...Lisa ada text...

ko bz ke? jum lepak.aku, lina, amy n anum baru datang cik lie (receiced @8.58pm)
aku baca, aku balas OK...trus g lepak...hahaha...kol 9.15pm time tu...ada aku kesah..aku lapar,letih..tapi nak jugak g lepak...hoho..lama gak la lepak.by the way lisa ni my ex-classmate degree envirotech. senior kitorg yg lepas tu jadik classmate n kengkawan... die jugak la yg suke kutuk2 n keji2 aku..hahah..tapi xkesah pon sebab kengkawan...what frens for rigth, mereka lah yg patutnya mengenali kita lebih daripada yang kita tau..:) Thanx Korang2...apa pun, dalam pukul 11 aku balik bilik, on9 fb jap sampai la jumar call, rupenyer die nak tggl sebilik..aku n hal memandangkan aku pon bosan tggl bersendirian..yela ape la sgt kan..dah la motor die aku pakai, aku rasa bersalah sangat2..tapi harap dia faham la...kalau ikutkan aku nak je pindah puncak ni..senang sikit aku gerak..tp xde r kwn aku nk lepak..huhuh...

akan aku sambung lagi lepas ni sebab aku nak start kje balik...ade tgasan menggu...:)


Wednesday, July 27, 2011

Kerja 1

Hari ni genaplah 3 hari aku bekerja sebagai Research Asisstant under Research Management Institute (RMI) UiTM Sabah. Alhamdulillah la dapat job ni tanpa melalui interview yang hardcore, just kne call n tanya nak jadik RA ke tak, berminat ke tak, nak sambung master ke tak, pandai handle instrument ke tak...bolehla...

Setiap Hari (walhal baru 3 hari) aku kne look up to the HPLC machine, isi solvent, collect fractions dan semua la..tgok n compare result. oh, by the way lab ni di Puncak Alam, so aku terpaksa ulang alik dari Induk (UiTM Shah Alam) ke UiTM Satelit ni (UiTM Puncak Alam). Semua ni atas jasa motor pinjaman, motor Jumardi yang aku memang sudah sebati dengannya...

apa2 pun nnt aku sambung..sebab aku baru nak balik Induk...baru siap run sample Q12

NERA!!!!!!!!!~



Semalaman pasang lagu ni sebab sunyi sangat time tidur dah la
sorang sorang...dan ini jugak salah satu lagu kegemaran masakini..:)


video

Pelik~

Kembali lagi untuk memaparkan kisah coretan. Tiba - Tiba teringat perangai pelik saya. memang banyak perangai pelik, tapi ini adalah salah satu daripadanya. Perangai pelik saya ni baru saya sedari selepas ditegur oleh Haikal dan Arfifi..ye la mereka ni housemate kat Jati..oh, tak lupa, Nasa pon pernah tegur. Perangai saya ni, saya akan keep on repeating the same song for the whole day sampai bosan. Tapi dalam 2 - 3 minggu pun tak bosan - bosan jugak. Kalau korang pernah stay ngan saya korang tahu la..memang saya suka pasang lagu dan ulang sampai bosan. Sakit jugak telinga dengar lagu yang sama, tapi dah itu memang perangai saya..susah nak di ubah, hahahah. Bukan tidak memahami sensitiviti tapi mendengar lagu umpama rawatan jiwa. umpama jer, bukan betul pon. Lebih baik baca Al-Quran kalau nak menyucikan Jiwa..:) tapi tiap orang ada cara masing - masing. Antara lagu yang pernah saya pusing berkali Kali macam Michael Bubble, Colbi Cailat, Maher Zain, Alyah, Salma dan ramai lagi..

Saya rasa korang pun akan buat benda yang sama kan kalau meminati sesebuah lagu...:)

Tuesday, July 26, 2011

Segar di Tempat Kerja~

Baiklah..memandangkan kengkawan dah mula rajin berblog, maka dengan ini saya ingin sekali bersama - sama mereka meneruskan intipati penulisan saya di laman ini. Bukan apa, sebelum ni memang malas nak update di sebabkan saya tidak ada keinginan untuk menulis...dengan keparahan Final Year Project. owh lupa nak bagitau...saya telah Tamat Degree...Alhamdulillah. walaupun berada di perantauan namun masih dapat mengekalkan walaupun masih agak jauh tersasar daripada landasan aku sebenarnya. Malas nak menyudahkan Blog ini sebab yer la, dah ade Facebook yang lebih senang untuk kita utarakan segala permasalahan..heheh..memang bagus...:)


ok, ade beberapa perkongsian yang ingin aku kongsikan bersama bloggers di sini...pernah tak korang mengantuk dalam ofis/tempat keja? apa yg korang buat ek untuk menghilangkan mengantok?...aku nak kongsikan apa yang aku buat kalau ngantok...aku ni memang kaki tidur siang dan stay up malam hari, apabila siang, tu yang susah betul tu mau bangun...tapi kalau keja kenala ubah perangai...buat Normal...ok..ni beberapa perkongsian, tips yang slalu aku amalkan..

1.TOILET
Masuk dalam toilet, cari toilet duduk dan tidurlah untuk 2-5 minit...mesti sbb dah tak tahan..kalau tak tidur lagi parah...

2.MAKAN/MINUM
sure kena makan or minum kan kalau mau sentiasa segar...minum bnyak2 kafein, tapi berpada2 la..kalau mengantok mengantok jugak...makan gula2 pun adda side effect juga...tapi at least semua ni boleh cover ngantok tu

3.BUAT-BUAT BUSY
Kan kalau dah ngantok n rasa macam nak pitam buat2 lah busy ke hulu - kehilir capai file, amik kertas, buang sampah, pegi turun naik floor..ini mungkin menyelamatkan kita dari rasa nak tidur

4.SENAMAN
Tarik nafas dalam-dalam, Hembus...mungkin boleh membantu...:) lompat sikit...lagi sesuai...:)

5.TUTUP MATA
buat2 la style tutup mata.tapi sebenarnya tidur..hahahha

6.SURAU
Pegi solat pastu tidur kejap, ni kalau zohor la...tapi boleh gak klau nak buat dhuha kan..:)

7.MOTIVASI
Memberikan semangat yang mendalam terhadap pekerjaan, love your job because it can lighten your day..:)

8.CUTI
kalau keadaan mendesak..amik la cuti...takut menyakitkan hati jer kehadiran kat work area kan..hahah...:D


itu jer kowt yang mampu nak share...kepada semua kengkawan yang keja..marilah kita IKHLAS dan sentiasa tidur awal di malam hari..:)

Sunday, May 29, 2011

Jiwa ini Pasrah


Saban hari menanti jawapan...
aku memberi sejuta Harapan...
yang pasti khilaf di jiwa mampu menjadi sandaran...
hakikat sebenar perjuangan insan...

Sunday, March 6, 2011

Aku Tanpa CINTAnya

Setahun sudah berlalu kenangan ku menjadi MPP sesi 2010/2011, dan MPP UiTM Shah Alam kini bertukar kepada MPP sesi 2011/2012...banyak yang menjadi kenangan aku disini...suka duka tawa riang aku semua bersama adik beradik mpp ku...hurmmm...dari suka kepada benci dan benci kepada suka semua ada...sayangku pada mereka akhirnya terpaksa dibiarkan pergi kerana masing2 akan membawa haluan masing2 kerana kehidupan ini akan bertaut pada dahan yg berbeza....aku sedar...dan kerana itulah aku cuba untuk tidak mengagung2kan memori yg pernah kami bina bersama dan mengharapkan sinar baru pada masa akan datang lebih cerah berbanding sebelum ini...kalau ada jodoh dan takdir, kami pasti bersama...itulah HAKIKATNYA...